Keen på Aberdeen?

Noen ganger kan det være greit å nullstille forventningene i forkant av en reise. Da er det på en måte umulig å bli skuffa. Tvert imot kan du bare bli positivt overrasket. Du risikerer rett og slett at reisen blir mye bedre enn du hadde forestilt deg. Og er ikke det kult, så vet ikke jeg! 

For et par uker siden var jeg i Aberdeen. En venninne hadde vunnet flybilletter og hotellopphold, og inviterte meg med. Klart jeg sa ja – selv om jeg knapt hadde hørt om byen. Visste den lå i Storbritania et sted og at Stellan Skarsgård hadde spilt fyllik i en film ved samme navn, men det var det. Blant venner og kjente var det heller ingen voldsom begeistring å spore. Folk trakk uinteressert på skuldrene, og en og annen mumlet et høflig ja det høres spennende ut.

Men så skulle langhelgen i Aberdeen, Skottland vise seg å bli en av årets virkelig store overraskelser – og en sterk kandidat til årets tur! Vi hadde fire korte og intense dager i Aberdeen, Stonehaven og Edinburgh – tre veldig forskjellige og utrolig fine byer.

Den skotske naturen består av varmgule åkre, knallgrønne sletter og trær og dotter med sauer. Og byene av spirer, tårn, kupler, kirker og katedraler. Og mellom by og land ligger  slott og whiskydestillerier. Det er med andre ord ikke vanskelig å få tiden til å gå!

Aberdeen er først og fremst en industriby – elektronikk, agrikultur og olje er ryggraden i den lokale økonomien. Men bakom industrien ligger pompøs arkitektur, et heftig uteliv, masse god mat og svært imøtekommende mennesker.

The Grill bar som ligger på hovedgatenUnion Street, har landets kanskje beste utvalg av whisky med over 500 sorter. I en gammel kirke, også på hovedgaten, ligger utestedet Soul. Og enda et stykke ned i gaten finner du Cinnamon, en indisk restaurant hvor maten rett og slett er fantastisk! I tillegg har visstnok Aberdeen en lekker bystrand, et populært maritimt museum og et populært kunstgalleri.

Ti kilometer sør for Aberdeen fant vi Stonehaven – byen som antas å være the cradle of mankind. For få år siden ble fossilen til verdens første air-breathing land-living animal funnet – Pneumodesmus Newmani som levde for 428 millioner år siden. Fossilen kan beskues i et lite museum i havnen i gamlebyen.

Et stenkast unna Stonehaven ligger Dunnotar Castle, et gammelt slott i bokstavlig talt storslåtte omgivelser – på en klippe med stupbratte, knallgrønne vegger rett ned i havet. Foruten flott beliggenhet, huser ruinene mye historie og en og annen kjendishistorie. Dette slottet var kulissene til filmen Hamlet – så mest sannsynlig har også Mel Gibson ruslet rundt her.

O Edinburgh, o du vakre Edinburgh. Historien er smurt i tjukke lag over denne byen. Å gå i gatene er som å vandre gjennom historieboka, fra den ene storhetstiden til den andre. Edinburgh Castle og National Gallery of Modern Art er to absolutte must. Vi besøkte dessuten byen under den årlige Edinburgh International Festival hvor byen rett og slett sydet av artister, teaterforestillinger, musikk og dans i gatene. For en by. Praktfull.

Er du keen på mer av Aberdeen og storslåtte Skottland? Da kan du få med deg artikkelen min i Allers i uke 18.

Har du forresten hørt om instrumentet hang? Sjekk ut disse gutta.

Blogglisten

Reklamer

2 kommentarer om “Keen på Aberdeen?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s